Min historie

Måtte flykte

Tretten år er gått siden jeg flyttet fra Iran. Situasjonen etter at Mahmoud Ahmadinejad ble valgt til president i 2005 ble stadig vanskeligere for politiske og religiøse minoriteter.

Som medlem og lokal leder av Eckankar – en religiøs bevegelse som ønsker å hjelpe personer til å finne tilbake til Gud gjennom åndelige opplevelser – var jeg i faresonen. Eckankar ble forbudt av president og presteskapet. Jeg fikk nyss om at livet mitt var i fare. Tilbake i hjemlandet sitter ektemann og to sønner. Jeg har kontakt med familien via sosiale medier og telefon.

Psykolog og frisør

I over 20 år jobbet jeg i hår- og sminkebransjen i Iran. Min ektemann med utradisjonelt syn på kvinnens stilling finansierte min første salong lokalisert i den samme bygården familien bodde i. Og da ble jeg en yrkeskvinne.

Min ektemann har et demokratisk sinnelag. I tillegg til å style og stelle håret til iranske kvinner, ble jeg en samtalepartner for mange av dem. Kvinner som levde ett lukket liv innenfor hjemmet, og som ikke kunne prate med andre enn meg om sine problemer i ekteskap og livet. Salongen ble et slags fristed for kvinner. Fortsatt har jeg kontakt med mange av kundene i hjemlandet.

Hårfarge-ekspert

Opprinnelig begynte jeg med egenhendig å komponere hårfarger da jeg bodde i Iran. Kundene ble stadig flere, og spørsmålet om hvorfor jeg ikke ville bli frisør kom stadig oftere.

Til slutt valgte jeg å utdanne meg innen frisørfaget. Samtidig har jeg opparbeidet meg ekspertise på hårfarging, da uten ammoniakk.
I Iran var jeg representant for to store internasjonale aktører: Bes og Alcina som begge er ledende europeiske selskaper innen hårprodukter. I tillegg har jeg skrevet bok om hårfarging. Slik sett kan jeg mye om faget.

Legger ikke skjul

Jeg legger ikke skjul på at jeg kommer fra en velstående bakgrunn, men ektemann som lenge jobbet i bank. Jeg var velstående i Iran, men fattig da jeg kom hit.

I seks år delte jeg rom med en annen kvinne på mottaket ved Sandmoen. Hun ble min søster. Mange på asylmottaket ble deprimert av uvirksomhet og det planløse livet. De hadde ingenting å ta seg til. Mange tok sovemedisiner og satt passive foran datamaskinen på dagtid. Jeg valgte annerledes. Å begynne å jobbe ble min redning.

Jeg har drevet salongen i 11 år.

Kontakt

E-post: sara.mobini.sm@gmail.com

Adresse: Taraldsgårdsveita 13, 7010 Trondheim

Telefonnummer: 459 22 205

Utviklet av Medialics